Przepis

wyrabianie
13 min
wyrabianie
1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane i suszoną żurawinę. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy, zostawiamy na kilka minut. Następnie wsypujemy mąki do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól, słonecznik, pestki dyni, mak i namoczone płatki. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 3 minuty.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki nacinamy z wierzchu i smarujemy białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej