Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną pełnoziarnistą wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas żytni, ziarna słonecznika, miód i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty (ręką lub mikserem).
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy ciasto na bułeczki w misie pod przykryciem na minimum 2 godziny. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na bułeczki na blat, podsypujemy delikatnie odrobiną mąki pełnoziarnistej i dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Wkładamy blachę z bułeczkami do rozgrzanego pieca i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej