Powolnymi krokami zbliża się Wielkanoc. Warto o menu pomyśleć przed czasem, aby na spokojnie wszystko zaplanować i nie wpaść w przedświąteczną panikę.

W ramach przygotowań postanowiłam wypróbować przepis mistrza J. Hamelmana na wielkanocne bułeczki. Hot cross buns to tradycyjne bułeczki korzenne wypiekane w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek. Wyróżniają się charakterystycznym ozdobnym krzyżykiem, maślanym smakiem, dodatkiem bakalii i korzennej przyprawy.

Zmodyfikowałam trochę przepis i zabrałam się do pracy. Okazało się, że wierzch bułeczek zdobi się ciastem przypominającym recepturą na ptysie i eklerki. Samo ciasto właściwe przygotowuje się na bazie zaczynu, to wpływa na smak i puszystość bułeczek.

Ważnym etapem już po upieczeniu bułek jest posmarowanie ich syropem cukrowym. Dzięki temu są pięknie rumiane.

wielkanocne bułeczki hot cross buns

Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki

wielkanocne smaki

Wielkanocne bułeczki hot cross buns
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 8
 
Skladniki
  • Zaczyn:
  • 40 g mąki pszennej typ 650
  • 190 g mleka
  • 10 g cukru
  • 6 g suszonych drożdży instant
  • Ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • 340 g mąki pszennej typ 650
  • 60 g miękkiego masła
  • jajko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
  • 100 g suszonych owoców (u mnie suszona papaja, żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy)
  • Ciasto "na krzyż"
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 25 g mleka
  • jajko
  • 60 g mąki pszennej typ 650
  • Syrop
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody
Instrukcja
  1. Rozpoczynamy od przygotowaniu zaczynu. W misce łączymy 40 g mąki, 10 g cukru, 6 g drożdży. Wlewamy stopniowo letnie mleko i mieszamy do połączenia składników. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
  2. Następnie zabieramy się za ciasto właściwe. 340 g mąki łączymy z 60 g miękkiego masła, miksujemy do dokładnego połączenia. Wbijamy rozbełtane jajko, dodajemy, cukier, sól, przyprawy i przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto wyrabiamy mikserem 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy suszone owoce i miksujemy jeszcze 2 minuty. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, które układamy pojedynczo na blasze wyłożonej pergaminem lub układamy "w słoneczko" w okrągłej formie wysmarowanej masłem.
  4. Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
  5. W tym czasie robimy ciasto, z którego przygotujemy charakterystyczny krzyż na bułeczkach.
  6. W rondlu podgrzewamy masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ciasto,z którego powstanie gęsta zasmażka. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy rozbełtane jajko. Całość mieszamy przez 2 minuty trzepaczką, aż powstanie lśniące ciasto.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy i na każdej bułeczce wyciskamy dwa paseczki tworzące krzyżyk. Wkładamy je do pieca i pieczemy przez ok. 15 minut.
  8. W tym czasie w rondelku podgrzewamy 8 łyżek cukru i pół szklanki wody. Po kilku minutach powstanie klarowny syrop cukrowy.
  9. Bułeczki wyciągamy z piekarnika i smarujemy przy pomocy pędzelka syropem cukrowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen