Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
5. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Wyjmij bagietkę i ostudź.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej