Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Powinno mieć jednolitą, lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Zostaw ciasto w misce w ciepłym miejscu, pod przykryciem materiałowej szmatki na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon. Rulon ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut. Wyjmij bagietkę i ostudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 9 godz 15 min
Czas wyrastania: 9 godz
Czas wypieku: 15 min