Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników

1. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże lub zaczyn*, sól. Letnią wodę łączymy z oliwą. *Jeśli wybieramy drożdże świeże to robimy zaczyn: kruszymy je do miseczki, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, dodajemy 40 ml letniej wody (ilość odejmujemy z przepisu) i mieszamy. Po kilku minutach otrzymujemy aktywny zaczyn.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do suchych składników wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.

formowanie
10 min
formowanie

4. Jeśli decydujemy się na chleb formowany, wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na oprószony mąką blat. Formujemy krągłą kulę zbierając boki ciasta ku środkowi. W przypadku chleba z keksówki nie musimy starannie formować ciasta. Wystarczy, że nadamy mu podłużny kształt.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

5. Uformowany bochenek umieszczamy w okrągłej formie np. w wiklinowym koszyku lub sitku wyłożonym ściereczką i oprószonym mąką. Przekładamy do środka ciasto złączeniem ku górze. Do keksówki przekładamy ciasto złączeniem do dołu. Oba chleby przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

nacinanie
5 min
nacinanie

6. Wyrośnięte ciasto formowane przerzucamy na wyłożoną pergaminem blachę. Wierzch nacinamy według fantazji. Chleb w keksówce smarujemy lekko oliwą.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Chleby pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni przez kolejnych 20 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej