Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie

1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 5 minut.

wyrastanie
wyrastanie
2. Keksówkę smarujemy olejem i oprószamy płatkami owsianymi, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h lub do wypełnienia foremki.

pieczenie
pieczenie

3. Ciasto skrapiamy letnią wodą, posypujemy płatkami owsianymi i nacinamy ukośnie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (lub przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut).

studzenie
studzenie

4. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.11 z 9 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min