Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże oraz sól. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, stopniowo wlewając letnią (lecz nie gorącą) wodę. Chleb wyrabiamy przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Keksówkę wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i posypujemy płatkami owsianymi, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Ciasto nacinamy w kilku miejscach na skos i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut (lub przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut). Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyciągamy z niej chleb. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.13 z 8 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min