Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15 min. Można użyć ziemnaików, które zostały z poprzedniego posiłku.
przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
2. Składniki na zaczyn: zakwasu pszennego 1 łyżka, woda 75 ml, mąka orkiszowa jasna 75 g. Składniki zaczynu mieszamy. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na ok. 8-10 godz.
Wyrabianie ciasta na chleb
15 min
Wyrabianie ciasta na chleb
3. W dużej misce mieszamy zaczyn z wodą, dodajemy mąkę orkiszową, ugotowane ziemniaki oraz sól. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto na chleb z ziemniakami.
pierwsze wyrastanie chleba
120 min
pierwsze wyrastanie chleba
4. Wyrobione ciasto na chleb z ziemniakami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz. W tym czasie ciasto na chleb dwukrotnie składamy jak kopertę, by poprawić jego strukturę.
drugie wyrastanie chleba
120 min
drugie wyrastanie chleba
5. Wyrośnięte ciasto na chleb z ziemniakami przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o długości 30 cm. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-2,5 godz.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
6. Wyrośnięte ciasto na chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni. Pieczemy przez 20 min., a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 min. lub do momentu, aż chleb z ziemniakami będzie rumiany. Studzimy bochenek przed pokrojeniem.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej