Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże lub zaczyn*, sól. Letnią wodę łączymy z oliwą. *Jeśli wybieramy drożdże świeże to robimy zaczyn: kruszymy je do miseczki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki mąki pszennej, dodajemy 40 ml letniej wody (ilość odejmujemy z przepisu) i mieszamy. Po kilku minutach otrzymujemy aktywny zaczyn.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do suchych składników wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Jeśli decydujemy się na chleb formowany, ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
4. Jeśli decydujemy się na chleb z keksówki, przekładamy ciasto do formy posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
formowanie
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z formy na oprószony mąką blat, formujemy krągłą kulę zbierając boki ciasta ku środkowi.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
6. Uformowany bochenek umieszczamy w okrągłej formie np. w wiklinowym koszyku lub sitku wyłożonym ściereczką i oprószonym mąką. Przekładamy do środka ciasto złączeniem ku górze, wierzch przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
7. Wyrośnięte ciasto w keksówce skrapiamy oliwą.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
8. Wyrośnięte ciasto formowane przerzucamy na wyłożoną pergaminem blachę. Wierzch nacinamy według fantazji.
pieczenie
pieczenie
9. Chleby pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni przez kolejnych 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min