Uniwersalny chleb pszenny
Jeśli dotąd brakowało Wam odwagi, aby spróbować swoich sił w pieczeniu, ten przepis będzie idealnym początkiem Waszej przygody z domowym pieczywem. Uniwersalny chleb pszenny to klasyczna receptura, którą możecie dostosować do swoich potrzeb – upiec go w keksówce lub jako okrągły bochenek. Każda wersja będzie równie pyszna!
W tym przepisie stawiamy na prostotę i minimalizm, dzięki czemu z łatwością przygotujecie pachnący, chrupiący bochenek. Chleb pszenny to idealna baza do kanapek, tostów, ale także dodatek do zup i sałatek. Dzięki miękkiemu wnętrzu i chrupiącej skórce zadowoli każdego, kto ceni klasyczne smaki.
Uniwersalna receptura chleba na każdy dzień
Chleb pszenny to wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję – od codziennych śniadań po eleganckie kolacje. W tym przepisie masz pełną swobodę wyboru, czy upiec go jako klasyczny okrągły bochenek, czy w formie prostokątnej keksówki. Okrągły chleb ma swój rustykalny urok, idealny do krojenia na duże kromki. Ma też bardziej chrupiącą skórkę. Natomiast bochenek z keksówki to opcja praktyczna – świetnie sprawdzi się do równych kanapek.
Wypiekanie domowego chleba to nie tylko radość z finalnego efektu, ale również proces, który sprawia wiele przyjemności. Zapach świeżego pieczywa unoszący się w domu to zapach zupełnie wyjątkowy. W tym przepisie używam prostych składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. To idealna receptura dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z domowym pieczeniem, ale chcą uzyskać smak i teksturę, jakie oferują profesjonalne piekarnie.
Pieczywo pszenne na każdą okazję
Chleb pszenny nigdy nie wychodzi z mody. Jego uniwersalny smak sprawia, że pasuje do wszystkiego – od wędlin, przez sery, aż po słodkie dodatki takie jak dżem czy miód. Jak pisze jeden z naszych Czytelników:
Chlebek wychodzi super , ja tam lubię posmak drożdżowy , bo to mi przypomina smak chleba pieczonego w piecu sprzed 50 lat . Uważam , że każdy chleb naturalny ma taki posmak – dla mnie inny się nie liczy … Dziękuję – trafiłem na Twój przepis i piekę dla swojej rodziny , na zmianę z chlebkiem z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego.
Niezależnie od wyboru formy, ten chleb na pewno zagości na Waszym stole na stałe. Możecie dowolnie modyfikować przepis – dodać ziarna, suszone zioła czy inne dodatki, które wzbogacą smak pieczywa. Choćby czarnuszka świetnie podbija smak pieczywa!
Polecam też inne pomysły na proste, a jednocześnie pyszne domowe pieczywo. Sprawdźcie dyniowy chleb kanapkowy albo korzenny chleb dyniowy – świetny pomysł na dodanie warzyw do codziennej diety. Zawsze możecie też upiec prosty chleb pszenno-gryczany i chleb razowy na drożdżach.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami z pieczenia chleba
Jak smakowało? Dajcie znać, czy ten przepis na chleb pszenny zagości w Waszych kuchniach na dłużej! Podzielcie się swoimi doświadczeniami w komentarzach. Chętnie też odpowiem na wszystkie pytania 🙂
Chlebek wychodzi super , ja tam lubię posmak drożdżowy , bo to mi przypomina smak chleba pieczonego w piecu sprzed 50 lat . Uważam , że każdy chleb naturalny ma taki posmak – dla mnie inny się nie liczy . Jak ktoś tego nie lubi to piekarnicze spulchniacze ( z Chin) są bezsmakowe . Dziękuję – trafiłem na Twój przepis i piekę dla swojej rodziny , na zmianę z chlebkiem z dodatkiem płatków owsianych i siemienia lnianego . Pozdrawiam serdecznie .
Miło słyszeć, że przepis się spodobał. Życzę smacznego!
Hej. Dziękuję za super stronkę i poradnik. Mam pytanie co zrobić żeby chlebek nie smakował drożdżami tylko tak bardziej hmmmm chlebkiem 🤔 gdzieś chyba popełniam błąd,już 2 wypieki i nadal czuć drożdże..wychodzi taka bardziej buła niż chlebek 😩
Szybkie chleby pszenne na bazie drożdży bywają takie właśnie nieco bułkowe. Prawdziwy polski chleb uzyskasz z ciasta na zakwasie, a na początek spróbuj tego przepisu https://smakowitychleb.pl/cebulowy-chleb-pszenno-zytni/ – można upiec bez dodatków typu cebulka, oliwki, czy koperek. To mój ulubiony awaryjny wypiek, gdy potrzebuję na szybko upiec chleb.
Wypróbowałam dziś ten przepis..upiekłam mój pierwszy chlebek , skórka wyszła fajna w smaku,chlebek wyrósł ale intensywnie czuć drożdże 🤔, co wpływa na ten smak? Składniki były podane tak jak w przepisie..
Być może ciasto rosło zbyt intensywnie, w bardzo ciepłym pomieszczeniu. W takiej sytuacji dobrze jest skrócić czas wyrastania i/lub zmniejszyć ilość drożdży mniej więcej do 5g.
Rozpoczynam przygodę z pieczeniem. Mam takie pytanie jakiej wielkości ma być keksówka
około 10cm x 30cm
Zapomniałem dodać , że piekę z mąki chlebowej 750 , gdyż nie mogę trafić na podaną w przepisie 650 ..
Smakowita modyfikacja. Czarnuszka świetnie podbija smak pieczywa! A mąka chlebowa też świetnie się sprawdza w tym przepisie, a chleb na niej jest może nieco cięższy, ale przez to bardziej sycący. Jestem przekonana, że w jeszcze niejednym przepisie rodzina się zakocha 🙂
Chleb bardzo smaczny , tylko że przez to mam kłopot , bo rodzina nie chce innego I muszę piec co drugi dzień . Zmodyfikowałem dodając 2 łyżeczki czarnuszki . Kitchen Aid też robi robotę więc dajemy radę .
Łał. Nigdy nie robiłem chleba, a ten jest bardzo prosty. Smakuje i wygląda zupełnie jak dobry chleb z piekarni. Po prostu wow.
Cieszę się, że przepis się sprawdził! Pieczenie chleba uzależnia więc tak tylko dodam, że mamy wiele więcej przepisów na pyszne chleby 😉
Fajny prosty przepis zrobiłem na szybko choć piekę nie pierwszy raz…. ale żona goni mnie z kuchni bo ponoć to jej królestwo👍😄.. Więc szybko bez robota końcówka od robota do wkretarki, dlaczego? Bo do tego urządzenia mam b. szybki dostęp. Śmieszne może że narzędziem cokolwiek budowlanym ale liczy się czas i efekt. 15 min po przygotowaniu składników wszystko zrobione. Wszystkie składniki łącznie z zaczynem który b. lubię jak wyżej 15min. I po robocie trochę na partyzanta. Ale już połowy chleba nie ma synowie zjedli. No i wszyscy szczęśliwi ślady zatarte 2 połowa przed faktem dokonanym😄😬😬😬pewnie taką miała minę.
Panie Marcinie ,obiecuję ,że jak się spotkamy to stawiam pivko :0) ,właśnie już się martwiłem ,że przydałby się robot do urabiania większej ilości ciasta ,ale kuchnia malutka ,nie ma miejsca dla kolejnego grata ,a tu świetny pomysł !!!! Wiertarka jest ,mieszadło też kupię większe wiaderko i będziemy urabiać :0)))) Jeszcze raz dzięki
Z tego pomysłu będzie chleb 🙂
Pozdrawiam.
Dzień dobry,
W przepisie drożdże pojawiają się dwukrotnie. Rozumiem, że powinno być ” 15g świeżych drożdży LUB
7g suszonych”.
Pozdrawiam!
Tak, tu jest wyjaśnienie: „Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże lub zaczyn*, sól. Letnią wodę łączymy z oliwą. *Jeśli wybieramy drożdże świeże to robimy zaczyn: kruszymy je do miseczki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki mąki pszennej, dodajemy 40 ml letniej wody (ilość odejmujemy z przepisu) i mieszamy. Po kilku minutach otrzymujemy aktywny zaczyn.”
Super przepis! Zrobię na pewno 🙂