Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Szparagom odcinamy główki, a łodygi cienko kroimy. Wrzucamy do wrzącej posolonej wody i gotujemy 5 minut, odcedzamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i podgotowane szparagi (główki zostawiamy do dekoracji). Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie (skropionej oliwą) pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, skrapiamy dłonie oliwą, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, wierzch dekorujemy przeciętymi główkami szparagów. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Bułeczki skrapiamy przed pieczeniem oliwą. Pieczemy 17 minut, metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej