Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Szparagom odcinamy główki, a łodygi cienko kroimy. Wrzucamy do wrzącej posolonej wody i gotujemy 5 minut, odcedzamy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól i podgotowane szparagi (główki zostawiamy do dekoracji). Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie (skropionej oliwą) pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, skrapiamy dłonie oliwą, formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, wierzch dekorujemy przeciętymi główkami szparagów. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bułeczki skrapiamy przed pieczeniem oliwą. Pieczemy 17 minut, metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą Pajdą.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min