Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. W rondlu podgrzewam letnie mleko z masłem. Wlewamy letni płyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
2 min
formowanie
3. W tym czasie ucieramy miękkie masło z żurawiną, przyprawami, skórką pomarańczową i cukrem.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części i wałkujemy na placki o tej samej średnicy.
formowanie
1 min
formowanie
5. Pierwszy placek smarujemy połową nadzienia, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą nadzienia.
formowanie
1 min
formowanie
6. Następnie przykrywamy 3 plackiem. Na środku odciskujemy szklanką kółko, nacinamy ciasto na 4 części.
formowanie
1 min
formowanie
7. Z każdej części kroimy jeszcze 4 paski, w sumie dzieląc ciasto na 16 części, ale nie przecinając je do końca.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
8. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
25 min
pieczenie
9. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Małgorzata 23 grudnia 2020 o 18:35

    Gwiazda piękna i pyszna! Zastanawiam się tylko, czy tego masła nie powinno jednak być mniej? Chyba, że ja coś źle zrobiłam, ale wszystko po prostu utonęło w roztopionym maśle…

    • Tosia 21 stycznia 2021 o 18:34

      A to dziwna sprawa, na taką ilość ciasta takie proporcje sprawdzają się znakomicie. Ale jak się podniosło z tej maślanej kałuży to wszystko ok? Ładnie upieczone? 🙂

    • Małgorzata 23 stycznia 2021 o 21:27
      Ocena:

      Tak, dobrze upieczona i bardzo smaczna. Tydzień później zrobiłam kolejną, ale ze świeżymi drożdżami i wyszło znacznie lepiej 🙂 Może z tym moim pierwszym ciastem coś było nie tak, nie mam wprawy z suszonymi drożdżami.

  • Agnieszka 22 grudnia 2019 o 16:01

    Nie mogę się połapać w punkcie 7… Ile masła?

  • Jadwiga 21 grudnia 2019 o 07:35

    O jakiej średnicy plus minus oczywiście wychodzi ta gwiazda? Chcialabym upiec 2 równocześnie, czy z podanej ilosci skladnikow zmieszczą się dwie?
    Pozdrawiam

  • Malgosia 16 grudnia 2019 o 18:41

    Wygląda obłędnie!! Jaką inną mąką można zastąpić tą pszenną i w jakiej gramaturze?? Może być orkiszowa/gryczana?? Dziękuję za odp.

  • Halina 13 grudnia 2019 o 13:27

    cudna i z pewnoscia bardzo smaczna( jak zwykle tutaj) dekoracja swiatecznego stolu, dziekuje

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej