Ach, śpij kochanie. Złotą gwiazdkę z nieba chcesz? Dostaniesz!
Oto przepis na gwiazdę wśród świątecznych wypieków. Plecioną drożdżową gwiazdę z nadzieniem korzennym, skórką pomarańczową i żurawiną.
mąka pszenna typ 650 400 g
masło stopione 15 g
cukier 50 g
białko 1 szt.
drożdże suszone instant 5 g
letnie mleko 230 ml
miękkiego masła, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki cukru, 2 łyżki skórki z pomarańczy, 60 g suszonej żurawiny (nadzienie) 200 g
1 godz. 55 min.
Czas całkowity
1 godz. 30 min.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
Gwiazda piękna i pyszna! Zastanawiam się tylko, czy tego masła nie powinno jednak być mniej? Chyba, że ja coś źle zrobiłam, ale wszystko po prostu utonęło w roztopionym maśle…
A to dziwna sprawa, na taką ilość ciasta takie proporcje sprawdzają się znakomicie. Ale jak się podniosło z tej maślanej kałuży to wszystko ok? Ładnie upieczone? 🙂
Tak, dobrze upieczona i bardzo smaczna. Tydzień później zrobiłam kolejną, ale ze świeżymi drożdżami i wyszło znacznie lepiej 🙂 Może z tym moim pierwszym ciastem coś było nie tak, nie mam wprawy z suszonymi drożdżami.
Nie mogę się połapać w punkcie 7… Ile masła?
200 g + dodatki
O jakiej średnicy plus minus oczywiście wychodzi ta gwiazda? Chcialabym upiec 2 równocześnie, czy z podanej ilosci skladnikow zmieszczą się dwie?
Pozdrawiam
ok. 25 cm, ale to od nas zależy, można zrobić mniejszą/większą 🙂
Wygląda obłędnie!! Jaką inną mąką można zastąpić tą pszenną i w jakiej gramaturze?? Może być orkiszowa/gryczana?? Dziękuję za odp.
Dziękuję! Proponuję orkiszową jasną 🙂
cudna i z pewnoscia bardzo smaczna( jak zwykle tutaj) dekoracja swiatecznego stolu, dziekuje
Smacznego!