Nie jest to pierwszy przepis na chlebki naan na blogu, ale rodzajów tych chlebków jest tak dużo jak i polskich bułek. Te hinduskie chlebki tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu Tandoor, ale można je również zrobić w warunkach domowych. Sposobów jest zatem kilka, lubię je robić w rozgrzanym woku (głębokiej patelni do azjatyckich potraw), ale jest to także możliwe w piekarniku.
Do ciasta warto dodać jogurt, dzięki temu chlebki są delikatne i idealnie kontrastują z charakternymi hinduskimi daniami. Dodatkowo wzbogaciłam je o sezamową pastę tahini oraz sezam. Jeśli macie problem z dostaniem tej pasty to możecie podprażony sezam zmiksować z olejem roślinnym na gładką pastę lub zastąpić masłem orzechowym 🙂
Dzięki za przyjęcie
Czym można zastąpić tu mąkę pszenną ? Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam.
Mąką orkiszową jasną lub wymieszać mąkę pszenną pół na pół z dowolną pełnoziarnistą, ale wtedy potrzeby więcej wody. W innym wypadku naany już tak dobrze nie wyjdą 🙂
Z termoobiegiem te stopnie?
Nie, zawsze pieczemy góra-dół, jeśli z termoobiegiem to zaznaczam to wyraźnie w przepisie.
Dziękuję!!!!