Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, jogurt, przyprawy. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i dosyć gęste. Potrwa to kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 3 godziny.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, dzielimy na 8-10 części, z każdej z nich formujemy placek przypominający \\\"łzę\\\".
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane chlebki naan kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
pieczenie
12 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu/wodą. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką. Skrapiam wierzch wyrośniętych chlebków naan oliwą smakową. Wkładamy chlebki do naparowanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej