Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, jogurt, przyprawy. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i dosyć gęste. Potrwa to kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 3 godziny.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, dzielimy na 8-10 części, z każdej z nich formujemy placek przypominający \"łzę\".
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane chlebki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu/wodą. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryką. Skrapiam wierzch wyrośniętych chlebków oliwą smakową. Wkładamy chlebki do naparowanego piekarnika i pieczemy przez 10-12 minut.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy np. ze Smakowitą Pajdą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 12 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 12 min