Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, jogurt, pastę sezamową i sezam. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 7 części. Każdą z nich rozpłaszczmy i formujemy \\\"łezki\\\".
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane chlebki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte chlebki smarujemy z wierzchu topionym masłem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej