O kurka! Dzisiaj propozycja na szybkie bułeczki scones, które nie wymagają wyrastania. Ich smak wzbogaciłam o kurki i rozmaryn.
mąka pszenna typ 650 300 g
sól 1,5 łyżeczki
woda lub mleko 100 ml
jajko 1 szt.
kurek + łyżeczka oleju roślinnego 50 g
gałązka rozmarynu 1 szt.
mascarpone lub jogurtu naturalnego 4 łyżki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
30 min.
Czas całkowity
0 min.
Czas wyrastania
15 min.
Czas wypieku
Bułeczki super tylko w opisie nie napisane na ile stopni je piec ? wsadziłam na 200C jak przewaznie pieke bułeczki,ale wole sie zapytac dla pewnosci?
Tak, w 200 stopniach 🙂
Wyszły rewelacyjne! Ciekawe, czy zamiast kurek sprawdziłyby się w tym przepisie suszone pomidory?
Pewnie, że tak 🙂
Dzień dobry. Czy można upiec z mąki powyżej 1850?
Wyjdą dosyć zbite, na pewno potrzeba więcej wody.
Obawiam się, że wyjdą zbite, mąka graham i razowa bardziej się nadaje do drożdżowych i wypieków na zakwasie.