Szukacie najprostszego chleba na świecie? Irish soda bread, czyli tradycyjny irlandzki chleb sodowy to zdecydowanie najprostszy i najszybszy chleb, jaki miałam okazję robić. Soda w połączeniu z mąką i maślanką nie potrzebuje już czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy połączyć składniki na chleb, krótko wyrobić i włożyć go do piekarnika, gdzie pięknie wyrasta 🙂 Smacznego!
Przepis szybki i prosty a smak.. petarda 😉
pycha chleb , robi sie go szybko dodalam tylko smietane i zsiadle mleko takie prosto o krowy, wyszlo pysznie;)
Mam ochotę na taki wypiek,ale…..Mam nietolerancję pokarmową w tym na mleko krowie.Maślanka więc odpada.Pomyślałam o jogurcie kozim.On jest rzadki.Wyjdzie czy raczej lepiej nie próbować??????Jak Pani sądzi???
Raczej wyjdzie, ale proporcje mogą się zmienić 🙂
A nie wolałaby Pani upiec jakiś prawdziwy chleb? Na drożdżach lub zakwasie? Wpis na zachętę: https://smakowitychleb.pl/porada/pieczenie-chleba-proste/
Bo to taki „chlebek” raczej.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.Coś będę kombinować.
Bardzo fajny przepis właśnie piekę chleb z pani przepisy ale też dodałem na wierzch płatków owsianych z rodzynkami zobaczymy jak wyjdzie a piekę w urządzeniu do wypieków.
Pozdrawiam Michał
Trzymam kciuki 🙂 Chociaż chleb sodowy to specyficzny wypiek, bo tak naprawdę chlebem nie jest (skoro nie jest na zakwasie, ani na drożdżach).
Fajny przepis muszę przetestować 😉
Witam
ostatnio również spróbowałam piec chleb i bułki sama i jak na razie wszystko się udaje dzisiaj spróbuje nowy przepis. blog jest naprawdę super 😀
uwielbiam piec, ale ile można zjeść ciast, aby nie przytyć ?! wiec postanowiłam piec chleb i pieczywo 🙂 ten chleb padł na pierwszy ogień, wyszedł i jest pyszny 🙂 a poza tym – super blog! 🙂
pozdrawiam i udanych eksperymentów kulinarnych życzę 🙂
Dziękujemy za miłe słowa i zachęcam do dalszego eksperymentowania z naszymi przepisami 🙂
Też ostatnio piekłam ten chleb według bardzo podobnego przepisu. Faktycznie jest błyskawiczny w przygotowaniu i pięknie wygląda, ale nie byłam w stanie znieść zapachu i posmaku sody, który był dla mnie strasznie mocno wyczuwalny. Masz na to jakiś sposób Tosiu? Pozdrawiam serdecznie!
To prawda, soda daje specyficzny posmak. Proponuję w takim razie po prostu proszek do pieczenia. Ale jeden z tych środków spulchniających w przypadku tego chlebka musi wystąpić, aby urósł.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam,
Często mam problem z różnymi nazwami mąk, a potem chleb mi wychodzi nie do końca pieczony. Dlatego staram się kierować się numerami (typ 2000, typ 750 itp). Tak więc jeśli w tym przypisie jest napisane mąka pełnoziarnistna, to jakiego numeru szukać? Często w sklepach widzę tylko mąkę żytnią, mąkę pszenną, mąkę chlebową itp., ale nie widziałem nazwy „pełnoziarnistej”.
Często robiłem chleb irlandzki z mąką pełnoziarnistą, którą przywiozłem z Irlandii (tam nazywa się Wholemeal Flour) ale nie wiem która mąka w Polsce najlepiej odpowiada tamtej.
Dziękuję za jąkąkolwiek pomoc!
Witam.
Co ciekawe, zazwyczaj producenci nie zaznaczają jaki typ ma mąka pełnoziarnista, dlatego nie podałam je w przepisie. Mąka pszenna pełnoziarnista to inaczej mąka graham (typ 1850), albo mąka pszenna razowa (typ 2000). Oba typy się nadadzą przy tym przepisie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂