Przepis

mieszanie składników
4 min
mieszanie składników

1. W misce mieszamy mąki, sodę oczyszczoną oraz sól. Dodajemy jajko, powoli dolewamy maślankę i wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników.

formowanie
3 min
formowanie

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy podłużny lub okrągły chleb, którego wierzch nacinamy na krzyż.

pieczenie
35 min
pieczenie

3. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy z wierzchu maślanką, pieczemy metodą góra-dół 30 minut, następnie smarujemy w miejscu krzyża jeszcze raz maślanką i posypujemy ziarnami, pieczemy jeszcze 5 minut. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Ocena czytelników: 2.25 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Krzysiek 7 stycznia 2018 o 20:33

    Przepis szybki i prosty a smak.. petarda 😉

  • Alicja 26 kwietnia 2017 o 11:49
    Ocena:

    pycha chleb , robi sie go szybko dodalam tylko smietane i zsiadle mleko takie prosto o krowy, wyszlo pysznie;)

  • Joanna 6 listopada 2016 o 13:09

    Mam ochotę na taki wypiek,ale…..Mam nietolerancję pokarmową w tym na mleko krowie.Maślanka więc odpada.Pomyślałam o jogurcie kozim.On jest rzadki.Wyjdzie czy raczej lepiej nie próbować??????Jak Pani sądzi???

  • Michał 8 października 2016 o 15:24

    Bardzo fajny przepis właśnie piekę chleb z pani przepisy ale też dodałem na wierzch płatków owsianych z rodzynkami zobaczymy jak wyjdzie a piekę w urządzeniu do wypieków.
    Pozdrawiam Michał

    • Tosia 10 października 2016 o 11:10

      Trzymam kciuki 🙂 Chociaż chleb sodowy to specyficzny wypiek, bo tak naprawdę chlebem nie jest (skoro nie jest na zakwasie, ani na drożdżach).

  • Dorota 16 kwietnia 2016 o 12:33
    Ocena:

    Fajny przepis muszę przetestować 😉

  • Patrycja :P 16 kwietnia 2013 o 17:45

    Witam
    ostatnio również spróbowałam piec chleb i bułki sama i jak na razie wszystko się udaje dzisiaj spróbuje nowy przepis. blog jest naprawdę super 😀

  • Magda 21 stycznia 2013 o 18:55

    uwielbiam piec, ale ile można zjeść ciast, aby nie przytyć ?! wiec postanowiłam piec chleb i pieczywo 🙂 ten chleb padł na pierwszy ogień, wyszedł i jest pyszny 🙂 a poza tym – super blog! 🙂
    pozdrawiam i udanych eksperymentów kulinarnych życzę 🙂

    • Tosia 21 stycznia 2013 o 22:25

      Dziękujemy za miłe słowa i zachęcam do dalszego eksperymentowania z naszymi przepisami 🙂

  • trymydelishdish 23 października 2012 o 17:39
    Ocena:

    Też ostatnio piekłam ten chleb według bardzo podobnego przepisu. Faktycznie jest błyskawiczny w przygotowaniu i pięknie wygląda, ale nie byłam w stanie znieść zapachu i posmaku sody, który był dla mnie strasznie mocno wyczuwalny. Masz na to jakiś sposób Tosiu? Pozdrawiam serdecznie!

    • Tosia 23 października 2012 o 20:48

      To prawda, soda daje specyficzny posmak. Proponuję w takim razie po prostu proszek do pieczenia. Ale jeden z tych środków spulchniających w przypadku tego chlebka musi wystąpić, aby urósł.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Fergal 1 października 2012 o 14:47
    Ocena:

    Witam,

    Często mam problem z różnymi nazwami mąk, a potem chleb mi wychodzi nie do końca pieczony. Dlatego staram się kierować się numerami (typ 2000, typ 750 itp). Tak więc jeśli w tym przypisie jest napisane mąka pełnoziarnistna, to jakiego numeru szukać? Często w sklepach widzę tylko mąkę żytnią, mąkę pszenną, mąkę chlebową itp., ale nie widziałem nazwy „pełnoziarnistej”.

    Często robiłem chleb irlandzki z mąką pełnoziarnistą, którą przywiozłem z Irlandii (tam nazywa się Wholemeal Flour) ale nie wiem która mąka w Polsce najlepiej odpowiada tamtej.

    Dziękuję za jąkąkolwiek pomoc!

    • Tosia 1 października 2012 o 15:09

      Witam.
      Co ciekawe, zazwyczaj producenci nie zaznaczają jaki typ ma mąka pełnoziarnista, dlatego nie podałam je w przepisie. Mąka pszenna pełnoziarnista to inaczej mąka graham (typ 1850), albo mąka pszenna razowa (typ 2000). Oba typy się nadadzą przy tym przepisie.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej