Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Kurki myjemy i osuszamy. Większe rwiemy na cząstki, małe możemy pozostawić w całości. Oczyszczone grzyby przesmażamy krótko na oleju rzepakowym. Pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy kurki są gotowe do użycia, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Do miski wlewamy zimne mleko, dodajemy mascarpone – może być prosto z lodówki. Wbijamy 1 jajko i 1 żółtko (1 białko odstawiamy na później). Dodajemy przesmażone kurki, sól oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko zagniatamy, tylko do połączenia się składników.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką. Rozpłaszczamy ciasto dłońmi na koło o grubości około 2-3cm. Kroimy na 6 części.
formowanie
5 min
formowanie
4. Uformowane scones z kurkami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy tylko z góry rozmąconym białkiem i posypujemy listkami rozmarynu.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Scones wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej