Scones z jabłkiem i rozmarynem
Na co dzień piekę raczej drożdżowe pieczywo lub na zakwasie. Zdarza się jednak, że nie mam czasu bawić się w domową piekarnię lub zwyczajnie mam ochotę zrobić coś szybkiego. Jeśli marzą mi się w danej chwili bułeczki to zazwyczaj piekę wtedy angielskie scones. Wystarczy krótko wymieszać składniki z sodą oczyszczoną, rozwałkować ciasto, wyciąć kółka i już po 15 minutach możemy się cieszyć smakiem bułeczek.
Inne przepisy na bułeczki domowe
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
w jakiej temperaturze maja być pieczone scones ?? nie jest podane w przepisie … prosze o szybka informacje
200 stopni C będzie OK.
dziękuję 🙂
Czy aby na pewno mają być 3 łyżeczki sody? Robiłam i nie wyszły. Ponadto w przepisie jest mleko (jako składnik) którego brakuje w przepisie (wykonanie).
Postaram się wziąć na warsztat ten przepis w najbliższym czasie, chociaż 3 łyżeczki sody przy scones są prawdopodobne.
czy mleko ma być w tym przepisie ?? i czy sody ma być rzeczywiście 3 łyżeczki ??
Mleko dodajemy w pierwszym etapie przygotowania (150ml). 3 łyzeczki sody tzw od herbaty będą ok. Jeśli natomiast.ma to być miarka o wielkości łyżeczki to polecam dodać dwie – zazwyczaj więcej się w nich mieści.
dziękuje za odpowiedz …
prosze zmienić w takim razie, bo w przepisie jest 150 ml a nie 3 łyżeczki czyli 15 ml …
ile dodać rozmarynu – bo tez nie ma w składnikach ??
ps. ponawiam prośbę o opcje drukowania przepisu 🙂
Ilość mleka to 150ml.
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu wystarczy, ale można modyfikować w zależności od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać.