Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mąkę pszenną wsypujemy do miski, dodajemy kawałeczki zimnego masła, mieszamy. Dodajemy jajko, cukier, posiekany rozmaryn (ok. 1 łyżki), pokrojone w kostkę jabłko, sodę oczyszczoną i dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników.
formowanie
2 min
formowanie
2. Tak przygotowane ciasto na scones wałkujemy na grubość 1 cm.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wycinamy kółka o średnicy 8 cm.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
4. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze, smarujemy z wierzchu białkiem i dekorujemy rozmarynem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Scones wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, aż staną się rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Hania 15 stycznia 2024 o 21:23

    w jakiej temperaturze maja być pieczone scones ?? nie jest podane w przepisie … prosze o szybka informacje

  • Anna 22 stycznia 2023 o 07:16

    Czy aby na pewno mają być 3 łyżeczki sody? Robiłam i nie wyszły. Ponadto w przepisie jest mleko (jako składnik) którego brakuje w przepisie (wykonanie).

    • Małgosia 22 stycznia 2023 o 11:58

      Postaram się wziąć na warsztat ten przepis w najbliższym czasie, chociaż 3 łyżeczki sody przy scones są prawdopodobne.

      • Hania 21 stycznia 2024 o 16:13

        czy mleko ma być w tym przepisie ?? i czy sody ma być rzeczywiście 3 łyżeczki ??

        • Małgosia 21 stycznia 2024 o 16:34

          Mleko dodajemy w pierwszym etapie przygotowania (150ml). 3 łyzeczki sody tzw od herbaty będą ok. Jeśli natomiast.ma to być miarka o wielkości łyżeczki to polecam dodać dwie – zazwyczaj więcej się w nich mieści.

          • Hania 21 stycznia 2024 o 19:11

            dziękuje za odpowiedz …
            prosze zmienić w takim razie, bo w przepisie jest 150 ml a nie 3 łyżeczki czyli 15 ml …
            ile dodać rozmarynu – bo tez nie ma w składnikach ??

            ps. ponawiam prośbę o opcje drukowania przepisu 🙂

            • Małgosia 22 stycznia 2024 o 16:05

              Ilość mleka to 150ml.
              łyżka posiekanego świeżego rozmarynu wystarczy, ale można modyfikować w zależności od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej