Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Skarmelizuj orzechy. Umieść je na suchej patelni, podpraż przez kilka minut, posyp cukrem i dodaj 1/4 kubka wody. Smaż aż woda wyparuje, a orzechy staną się lepkie. Odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce pomieszaj resztę składników (oprócz wody) z orzechami. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, lepką konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Pozostaw ciasto misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok.godzinę, aby wyrosło.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 4 równe części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 20 minut, aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej