Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy składniki suche: mąkę, sól drożdże, cynamon i bardzo drobno posiekane orzechy. Dodaj do mieszanki syrop klonowy i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. W miarę dolewania zagniataj ciasto i skończ dolewać (powinno to być po ok. 200 ml), gdy zagniatane ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto wsadź do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. godzinę, aż podwoi objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub blat i uformuj z niego okrągły bochenek. Ułóż na wyłożonej do pieczenia blasze, przykryj materiałową szmatką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej