Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Jabłka obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Do garnka wlej ok. 1 cm wysokości wody i wrzuć jabłka. Gotuj aż się rozgotują i stworzą mus. Ostudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce połącz ze sobą mąki, drożdże, sól i cukier. Dodaj mus jabłkowy i zacznij zagniatać ciasto. Powoli zacznij dolewać wodę, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Zgniataj dodatkowo intensywnie przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Uformuj z ciasta kule, wsadź do miski i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny, przykryj materiałową szmatką.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po wyrośnięciu ciasta uformuj z niego rulon, pokrój na 6 równych kawałków i z każdego uformuj bułeczkę. Uformowane bułeczki ułóż n nieprzywierającej blaszce/ zwykłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Blachę przykryj materiałową szmatką.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź bułeczki i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją i po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej