Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, cukier, sól, tarty imbir, sezam oraz pokrojone drobno śliwki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z którym formujemy krągłe bułeczki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnik i pieczemy metodą góra-dół w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min