Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz jajka. Zagniataj aż zmienią się w jednolitą, elastyczną masę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, pod przykryciem materiałowej szmatki przez ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i podziel go na 8 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp dodatkową porcją sezamu. Piecz ok. 15-20 minut aż bułeczki zbrązowieją. Daj im nieco ostygnąć przed jedzeniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min