Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, musli, rodzynki, sól, drożdże i miód. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, a następnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wymij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 5 równych części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieją. Wyjmij i wystudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min