Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników

1. W dużej misie lub misie robota kuchennego umieszczamy wodę, sól, oliwę, miód, drożdże, płatki owsiane oraz mąkę.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Zagniatamy około 10 minut ręcznie lub 3-4 minuty w robocie – do utworzenia elastycznego ciasta.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 45-60 min do podwojenia objętości.

formowanie
10 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

5. Uformowany bochenek przekładamy do oprószonego mąką i wysypanego płatkami owsianymi koszyka do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Wyrośnięty bochenek smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami i pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy jeszcze 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kratce kuchennej.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Weronika 10 maja 2024 o 10:27
    Ocena:

    Dzień dobry! Chlebek za każdym razem wychodzi pyszny!
    Mam jednak pytanie – W jakim naczyniu najlepiej go piec?

    • Małgosia 10 maja 2024 o 10:39

      Ten chleb nie wymaga użycia naczynia do wypiekania, ale można, jak najbardziej wykorzystać i taką metodę. Najczęściej poleca się garnki żeliwne – w ich wnętrzu uzyskuje się najciekawsze efekty, ale wymagają dosyć długiego czasu wstępnego rozgrzewania (do 250 stopni C przez pierwszą połowę pieczenia). Można natomiast użyć naczyń metalowych z grubszymi ściankami innymi niż żeliwo, które dają niemal porównywalne efekty. Wiele ludzi korzysta także z naczyń glinianych typu garnki rzymskie itp., a nawet naczynia żaroodporne, ale te ostatnie mają dosyć niski próg bezpiecznej temperatury, dlatego osobiście nie polecam. Najlepiej próbować z różnymi naczyniami i znaleźć najlepszy i najwygodniejszy dla siebie.

  • Beata 8 kwietnia 2024 o 11:56
    Ocena:

    Dzień dobry szukam przepisu na chleb owsiany beż drożdży. Z góry serdecznie dziękuję.

    • Małgosia 9 kwietnia 2024 o 01:36

      Mamy na blogu chleb 100% owsiany, ale z dodatkiem drożdży. Proponuję zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia i pominąć etap wyrastania ciasta. Efekt oczywiście będzie nieco inny, ale jeśli jest taka potrzeba, to można wprowadzić taką zmianę.

  • Marta 4 lutego 2024 o 20:23

    Witam,

    Chcialabym spytac czy maka typ 650 jest normalnie dostepna w polskich sklepach? Nie moge jej znalezc a ze mieszkam poza granicami Polski szukam jej w polskich sklepach a takze online i bez pozytywnych rezultatow. Tutaj tez lokalnie nie ma takich typow maki. Najwyzszy typ jaki znalazlam to 550. Chleby z maka typu 650 wyszly by z maka typu 550? Bede wdzieczna za pomoc.

    Pozdrawiam

    • Małgosia 4 lutego 2024 o 20:59

      A 750? Taka typowo chlebowa mąka pszenna? Powinna być dostępna.
      Z 550 też wyjdzie, ale chleby będą lżejsze, nieco mniej sycące i może też być konieczność dodania mniejszej ilości wody/płynu.

      • Marta 5 lutego 2024 o 01:56

        Dziekuje bardzo za odpowiedz. Niestety takiego typu tez nie znalazlam a w innych krajach nie ma tez obowiazku podawania typu maki wiec latwe jej znalezienie nie jest niestety.

        Dziekuje bardzo za wyjasnienie tego tematu. Nie znam sie zupelnie na tych typach wiec Pani pomoc jest mi bardzo pomocna.

        Pozdrawiam serdecznie

        • Małgosia 5 lutego 2024 o 13:10

          Proszę użyć wobec tego mąki, która w opisie sugeruje, że nadaje się do wypieku chleba. Innym sposobem jest już chyba tylko zakup mąki w sieci z wysyłką z kraju, w którym taka mąka jest dostępna.

  • Agnieszka 5 października 2022 o 11:34

    Dzień dobry, czy ten chleb owsiany mozna upiec w formie „keksówce”?

  • Wojciech 4 kwietnia 2022 o 09:37

    Dziękuję za przepis! Moje ciasto wyszło bardzo klejące, pomimo dodania mąki jeszcze przy wyrabianiu, a i tak przy przekładaniu z koszyka na blachę był problem. Obsypałem koszyk obficie mąką przed przełożeniem do niej ciasta.

    Używam mąki pszennej typu 650.

    • Małgosia 4 kwietnia 2022 o 10:08

      Dłuższe i skuteczniejsze wyrobienie ciasta powinno rozwiązać problem. Polecam też dodawać wodę do mąki stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji, różne mąki chłoną wodę w różnym stopniu.

  • Aga 20 października 2021 o 10:53

    Jaki koszyk będzie odpowiedni do tego przepisu?

    • Małgosia 20 października 2021 o 14:41

      Koszyk o średnicy około 22cm będzie idealny lub w przeliczeniu na wagę, będzie to wielkość 0,8-1kg.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej