Lubicie naturalny, lekko słodki smak płatków owsianych? Ten chleb owsiany zachwyci Was delikatnym smakiem i łatwością przygotowania! Smacznego!
Lubicie naturalny, lekko słodki smak płatków owsianych? Ten chleb owsiany zachwyci Was delikatnym smakiem i łatwością przygotowania! Smacznego!
mąka pszenna typ 650 400 g
letnia woda 330 ml
sól 1,5 łyżeczka
miód 2 łyżka
płatki owsiane 85 g
drożdże suszone 1,5 łyżeczka
oliwa 2 łyżka
2 godz. 55 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
34 min.
Czas wypieku
1. W dużej misie lub misie robota kuchennego umieszczamy wodę, sól, oliwę, miód, drożdże, płatki owsiane oraz mąkę.
2. Zagniatamy około 10 minut ręcznie lub 3-4 minuty w robocie – do utworzenia elastycznego ciasta.
3. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 45-60 min do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.
5. Uformowany bochenek przekładamy do oprószonego mąką i wysypanego płatkami owsianymi koszyka do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
6. Wyrośnięty bochenek smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami i pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy jeszcze 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kratce kuchennej.
Dzień dobry, czy ten chleb owsiany mozna upiec w formie „keksówce”?
Można, jak najbardziej upiec w keksówce. Proszę użyć takiej około 30cm długiej.
Dziękuję za przepis! Moje ciasto wyszło bardzo klejące, pomimo dodania mąki jeszcze przy wyrabianiu, a i tak przy przekładaniu z koszyka na blachę był problem. Obsypałem koszyk obficie mąką przed przełożeniem do niej ciasta.
Używam mąki pszennej typu 650.
Dłuższe i skuteczniejsze wyrobienie ciasta powinno rozwiązać problem. Polecam też dodawać wodę do mąki stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji, różne mąki chłoną wodę w różnym stopniu.
Jaki koszyk będzie odpowiedni do tego przepisu?
Koszyk o średnicy około 22cm będzie idealny lub w przeliczeniu na wagę, będzie to wielkość 0,8-1kg.