Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników

1. W dużej misie lub misie robota kuchennego umieszczamy wodę, sól, oliwę, miód, drożdże, płatki owsiane oraz mąkę.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Zagniatamy około 10 minut ręcznie lub 3-4 minuty w robocie – do utworzenia elastycznego ciasta.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 45-60 min do podwojenia objętości.

formowanie
10 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

5. Uformowany bochenek przekładamy do oprószonego mąką i wysypanego płatkami owsianymi koszyka do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Wyrośnięty bochenek smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami i pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy jeszcze 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kratce kuchennej.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej