Prosty chleb owsiany
Prosty chleb owsiany ma wspaniały smak. Lubicie naturalny, lekko słodki smak płatków owsianych? Ten chleb owsiany zachwyci Was delikatnym smakiem i łatwością przygotowania! Dla wielbicieli takich smaków polecam jeszcze chleb pszenno-orkiszowy na owsiance. Jeśli macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
W jakim naczyniu upiec prosty chleb owsiany?
Ten chleb nie wymaga użycia naczynia do wypiekania, ale można, jak najbardziej wykorzystać i taką metodę. Najczęściej poleca się garnki żeliwne – w ich wnętrzu uzyskuje się najciekawsze efekty, ale wymagają dosyć długiego czasu wstępnego rozgrzewania (do 250 stopni C przez pierwszą połowę pieczenia). Można natomiast użyć naczyń metalowych z grubszymi ściankami innymi niż żeliwo, które dają niemal porównywalne efekty.
Wiele osób korzysta także z naczyń glinianych typu garnki rzymskie itp., a nawet naczynia żaroodporne, ale te ostatnie mają dosyć niski próg bezpiecznej temperatury, dlatego osobiście nie polecam. Najlepiej próbować z różnymi naczyniami i znaleźć najlepszy oraz najwygodniejszy dla siebie sposób pieczenia.
Jakie drożdże dodać do pieczenia chleba owsianego?
Drożdże są ważnym składnikiem prostego chleba owsianego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Zapraszam do komentowania przepisu na chleb
Jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Chętnie pomogę. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂