Prosty chleb owsiany ma wspaniały smak. Lubicie naturalny, lekko słodki smak płatków owsianych? Ten chleb owsiany zachwyci Was delikatnym smakiem i łatwością przygotowania! Dla wielbicieli takich smaków polecam jeszcze chleb pszenno-orkiszowy na owsiance.
Drożdże są ważnym składnikiem prostego chleba owsianego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Dzień dobry, czy ten chleb owsiany mozna upiec w formie „keksówce”?
Można, jak najbardziej upiec w keksówce. Proszę użyć takiej około 30cm długiej.
Dziękuję za przepis! Moje ciasto wyszło bardzo klejące, pomimo dodania mąki jeszcze przy wyrabianiu, a i tak przy przekładaniu z koszyka na blachę był problem. Obsypałem koszyk obficie mąką przed przełożeniem do niej ciasta.
Używam mąki pszennej typu 650.
Dłuższe i skuteczniejsze wyrobienie ciasta powinno rozwiązać problem. Polecam też dodawać wodę do mąki stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji, różne mąki chłoną wodę w różnym stopniu.
Jaki koszyk będzie odpowiedni do tego przepisu?
Koszyk o średnicy około 22cm będzie idealny lub w przeliczeniu na wagę, będzie to wielkość 0,8-1kg.