Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i podgrzewamy przez kilka minut, aż zacznie gęstniej. Gotową owsiankę zestawiamy z ognia, dodajemy do niej pokrojonego w pół-plastry banana i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W tym czasie wsypujemy do misy mąki. Dodajemy zakwas, miód i sól. Do suchych składników dodajemy letnią owsiankę. Wlewając mleko zaczynamy wyrabiać ciasto.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Po 5 minutach wykładamy formę keksówkę (10x22 cm) pergaminem lub smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do środka elastyczne ciasto. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Agnieszka 23 sierpnia 2017 o 09:24

    Zrobiłam chleb dokładnie wg przepisu, ale imo ilość cieczy jest za mała – wyszła mi jakaś glina nie chleb! Chyba że do płatków owsianych na owsiankę dodaje się mleko nie uwzględnione w przepisie 🙁

    • Tosia 23 sierpnia 2017 o 15:37

      Tak, rzeczywiście, to 200 ml podane w przepisie jest do ciasta, a do owsianki również potrzeba 150 ml mleka.
      To stary przepis, już poprawiam!

      • Agnieszka 24 sierpnia 2017 o 11:44

        O to to, dziękuję za odpowiedź. A stronkę zawsze polecam i regularnie podglądam przepisy, jest super 🙂

  • kasia 22 listopada 2013 o 16:27

    Czyli od razu po upieczeniu wycciagamy cieply chleb z formy? 😉
    ——————
    http://wdrodzedopiekna.blogspot.com/2013/11/przerwa.html?m=1

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej