Nastały chłodne dni, coraz szybciej robi się ciemno, czasem też brakuje światła, gdy wstajemy. Poranki może nam umilić rozgrzewająca owsianka, czy kromka chrupiącego, domowego chleba.
A gdyby tak połączyć te dwie przyjemności?
Do ciasta na chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym postanowiłam dodać owsiankę bananową. Nasączone płatki owsiane wspaniale spulchniają miąższ chleba, sprawiając, że jest przyjemnie sprężysty. Dodatkowo owsianka podniosła walory smakowe chleba. Wychodzą z niego znakomite grzanki na słodko!
Zrobiłam chleb dokładnie wg przepisu, ale imo ilość cieczy jest za mała – wyszła mi jakaś glina nie chleb! Chyba że do płatków owsianych na owsiankę dodaje się mleko nie uwzględnione w przepisie 🙁
Tak, rzeczywiście, to 200 ml podane w przepisie jest do ciasta, a do owsianki również potrzeba 150 ml mleka.
To stary przepis, już poprawiam!
O to to, dziękuję za odpowiedź. A stronkę zawsze polecam i regularnie podglądam przepisy, jest super 🙂
Czyli od razu po upieczeniu wycciagamy cieply chleb z formy? 😉
——————
http://wdrodzedopiekna.blogspot.com/2013/11/przerwa.html?m=1
Dokładnie tak, dzięki temu chleb szybciej ostygnie i nie zaparzy się w formie 🙂