Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do miseczki wsyp płatki owsiane górskie. Zalej je wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw aby spęczniały na ok. 10 minut. Przerzuć je do dużej miski, w której będziesz zagniatać chleb. Do tej samej dużej miski wrzuć wszystkie składniki oprócz wody. Zacznij zagniatać je rękami. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj kilka minut. Ciasto powinno mieć jednolitą, lepiącą się konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
2. Prostokątną foremkę o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką z pełnego przemiału lub otrębami. Umieść w niej ciasto, uklep w środku i przykryj folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin lub na noc do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W nagrzanym piekarniku umieść chleb i piecz go przez ok. 40 minut z funkcją pieczenia z góry i z dołu. Po upieczeniu daj mu chwilę ostygnąć, wyjmij go z formy i daj mu ostygnąć do końca umieszczając go na kratce od piekarnika (aby nie \"zgrzał się\" od dołu).
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min