Macie ochotę na lekko wilgotny, pachnący chleb z nutą słodyczy? Chleb żytni owsiany na zakwasie ma to wszystko i jeszcze więcej!
Macie ochotę na lekko wilgotny, pachnący chleb z nutą słodyczy? Chleb żytni owsiany na zakwasie ma to wszystko i jeszcze więcej!
mąka żytnia razowa 400 g
mąka pszenna typ 650 200 g
letnia woda 250 ml
sól 1,5 łyżeczki
puree z dyni 20 ml
aktywny zakwas żytni 100 g
płatki owsiane 100 g
żurawina suszona 75 g
8 godz. 40 min.
Czas całkowity
8 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Do miseczki wsyp płatki owsiane górskie. Zalej je wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odstaw aby spęczniały na ok. 10 minut.
2. Przerzuć płatki do dużej miski, w której będziesz zagniatać chleb. Do tej samej dużej miski wrzuć wszystkie składniki oprócz wody. Zacznij zagniatać je rękami.
3. Powoli dolewaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj kilka minut.
4. Ciasto powinno mieć jednolitą, lepiącą się konsystencję.
5. Prostokątną foremkę o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką z pełnego przemiału lub otrębami. Umieść w niej ciasto, uklep w środku i przykryj folią aluminiową.
6. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin lub na noc do wyrośnięcia.
7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W nagrzanym piekarniku umieść chleb i piecz go przez ok. 40 minut z funkcją pieczenia z góry i z dołu. Po upieczeniu daj mu chwilę ostygnąć, wyjmij go z formy i daj mu ostygnąć do końca umieszczając go na kratce od piekarnika.