Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

Przygotowanie narzędzi
Przygotowanie narzędzi

Przygotowujemy: dużą miskę, małą miseczkę, wagę kuchenną, łopatkę silikonową lub drewnianą łyżkę, folią spożywczą, bawełnianą ściereczkę, papier do pieczenia oraz ostry nóż lub żyletkę.

Przygotowanie zaczynu
Przygotowanie zaczynu

100 g mąki chlebowej mieszamy z 1/4 łyżeczki drożdży (1 g). Dolewamy 100 ml letniej wody i mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 6-8 godzin w temperaturze pokojowej.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

Do dużej misy wsypujemy obie mąki. Dodajemy zaczyn, pozostałe drożdże (1 g), 250 ml letniej wody oraz sól. Sól najlepiej wysypać z boku miski (jeśli oprószymy nią zaczyn i drożdże spowolnimy w ten sposób rozrost ciasta). Zagniatamy przez 10-15 minut elastyczne i gładkie ciasto, w razie konieczności podsypując lekko blat kuchenny lub misę mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 h do wyrośnięcia.

Formowanie bagietek
Formowanie bagietek

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 porcje po około 300 g i każdą lekko rozpłaszczamy dłonią. Formujemy bagietki zawijając do środka dłuższe boki ciasta. Sklejamy i delikatnie rolujemy na długość około 30 cm.

Przygotowanie bagietek do pieczenia
Przygotowanie bagietek do pieczenia

Na kawałku pergaminu układamy uformowane bagietki. Pomiędzy każdą bagietką tworzymy zakładkę z papieru. Dzięki temu zachowają odpowiedni kształt i nie skleją się ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.

Nacinanie bagietek
Nacinanie bagietek

Ostrym nożem nacinamy wyrośnięte bagietki

Pieczenie
Pieczenie

Pieczemy bagietki około 18-20 minut – na złoty kolor. Jeśli to możliwe, pieczemy z funkcją pary lub wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne z warstwą wody (1 cm) lub kostkami lodu.

I gotowe!
I gotowe!

... voila! Chrupiące, złote bagietki gotowe!

Smakowita
Upieczoną bagietkę podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min