Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki pora. Po kilku minutach gdy się zarumieni dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i krótko karmelizujemy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, karmelizowanego pora, drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy bagietkę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boków ustawiamy zawinięte ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki, przykrywamy ją także z wierzchu i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut. Przed i w trakcie pieczenia spryskujemy z wierzchu wodą, aby uzyskać chrupiącą i rumianą skórkę.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min