Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki pora. Po kilku minutach gdy się zarumieni dodajemy miód oraz ocet balsamiczny i krótko karmelizujemy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, karmelizowanego pora, drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i formujemy bagietkę, kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boków ustawiamy zawinięte ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki, przykrywamy ją także z wierzchu i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 20 minut. Przed i w trakcie pieczenia spryskujemy z wierzchu wodą, aby uzyskać chrupiącą i rumianą skórkę.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej