Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru. Gotujemy mleko, aby było letnie. Drożdże zalewamy taką ilością mleka, aby je przykryła. Mieszamy rozczyn i odstawiamy na 10 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą łyżeczką cukru oraz sól. W rondelku gotujemy wodę z passatą pomidorową, a następnie studzimy. Do miski w mąką wlewamy rozczyn drożdżowy i chwilę miksujemy. Dalej powoli wlewamy na przemian letnią wodę z passatą i letnie mleko. Cały czas miksując składniki.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Po kilku minutach wyrabiania ciasto osiągnie formę elastycznej kuli (widocznej na zdjęciu). Wkładamy do oprószonej mąką misy i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok. 1-1,5 h).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośniętą kulę z ciasta dzielimy na 9 porcji. Z każdej z nich formujemy kuleczkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki stawiamy w cieple na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy odrobinę wody i mieszamy widelcem. Masą jajeczną smarujemy bułeczki i posypujemy sezamem. Hamburgerowe bułeczki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy lub podajemy od razu z burgerem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min