Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Do przygotowania potrzebujemy 150 g aktywnego zakwasu żytniego, więc należy pamiętać by odpowiednio wcześniej go dokarmić. Gdy posiadamy już aktywny zakwas, ścieramy dynię na tarce o grubych oczkach i krótko przesmażamy na oleju.
Wyrabianie ciasta
35 min
Wyrabianie ciasta
2. Do aktywnego zakwasu żytniego dodajemy mąkę pszenną, startą dynię oraz wodę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Do wstępnie zamieszanego ciasta chlebowego dodajemy sól i wyrabiamy ciasto chlebowe do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na chleb z dynią na zakwasie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W czasie wyrastania składamy ciasto co godzinę.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
5. Uformowany bochenek chleba z dynią na zakwasie przekładamy do koszyka i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
nacinanie
10 min
nacinanie
6. Wyrośnięty bochenek wyjmujemy z koszyka i nacinamy wg uznania. W celu nadania bochenkowi kształtu dyni obwiązujemy dosyć luźno ciasto sznurkiem przed nacięciem.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Chleb z dynią na zakwasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 230 stopni C z parą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej