Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto dzielimy na 2 części.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Jedną z nich przekładamy do misy i przykrywamy ściereczką. Drugą zostawiamy.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Suszone pomidory miksujemy z przyprawami, koncentratem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę. Dodajemy pesto do jednej części ciasta, dosypujemy 100 g mąki i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Czerwone ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
2 min
formowanie
4. Po tym czasie wałkujemy czerwone ciasto na cienki i duży prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Białe ciasto wałkujemy również na prostokąt, ale odrobinę mniejszy niż czerwony.
formowanie
42 min
formowanie
5, Kładziemy białe ciasto na czerwonym i zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Uformowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (10x30cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez jeszcze 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 3 kwietnia 2019 o 10:00

    Zrobiłam i jestem zachwycona ! chleb nie tylko ładnie wygląda ale jest też bardzo smaczny. Wyrośnięty cudownie pachnie i przyciąga wzrok. Łatwy do zrobienia nawet dla początkujących Polecam z całego serca!

  • Majka 23 września 2016 o 16:40
    Ocena:

    Super chlebek 🙂 Smaczny i efektowny 🙂

  • Bronisława 18 lipca 2016 o 16:59
    Ocena:

    Jaką ilością swieżych drożdży zastąpić 7 g suszonych? Super przepisy jestem zachwycona?upiekłam juź chlebek z twarogiem wyszedł przepyszny?nstp będzie zawijany z suszonymi pomidorami ktore uwielbiam☺zakwas zrobię jak wroce z urlopu.Pozdrawiam Jestes Wielka?

    • Tosia 20 lipca 2016 o 21:41

      To będzie 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście zrobić zaczyn 🙂
      Cieszę się, że chlebek z twarogiem smakował!
      Trzymam kciuki za zakwas i pozdrawiam.

  • Lukasz 18 maja 2016 o 12:22

    A czy można zmienić mąkę na jakąś ciemna typu zytnia 720 albo przynajmniej przenna pełno ziarnista? ☺

    • Tosia 19 maja 2016 o 09:41

      Żytnia po pierwsze nie nadaje się za bardzo do drożdżowych wypieków, a po drugie do formowanych chlebów. Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną w takich samych proporcjach lub pełnoziarnistą pszenną, ale potrzeba wtedy więcej wody i wypiek nie będzie taki lekki jak w oryginale.

  • Anka 30 kwietnia 2016 o 18:46
    Ocena:

    Piekę dziś drugi, ale na pewno nie osatni raz. Jest pyszny i cieszy oko 🙂

  • Agnieszka 6 kwietnia 2016 o 22:01

    Pięknie rośnie, tylko trochę trudno wynieść to pesto.

  • Karolina 15 marca 2016 o 15:52

    Czy suszone pomidory powinny być takie zwykłe suszone z torebki czy z zalewy ze słoika? Swoją drogą świetny pomysł na chleb i juz się nie moge doczekać kiedy go upiekę:-)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej