Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Suszone pomidory mieszamy z koncentratem pomidorowym i miksujemy lub bardzo drobno siekamy. Mogę zostać niewielkie kawałki pomidorów.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. 500 g mąki pszennej chlebowej mieszamy z drożdżami instant. Dodajemy sól i stopniowo wlewamy wodę. Zagniatamy miękkie ciasto, a następnie wyrabiamy energicznie do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
3. Ciasto na chleb dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy pomidorową pastę oraz pozostałe 100 g mąki. Ponownie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta o czerwonym kolorze.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
4. Oba ciasta na chleb zakręcony oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Wyrastanie chleba zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
10 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasta na chleb zakręcony wałkujemy na dwa cienkie prostokąty. Układamy jeden na drugim i rolujemy. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym ładniejszy wzór uzyskamy po upieczeniu.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
6. Zrolowany chleb zakręcony przekładamy do natłuszczonej keksówki o długości 28-30 cm i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Wyrośnięty chleb zakręcony z suszonymi pomidorami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy przez około 40 minut. Studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Gosia 3 kwietnia 2019 o 10:00

    Zrobiłam i jestem zachwycona ! chleb nie tylko ładnie wygląda ale jest też bardzo smaczny. Wyrośnięty cudownie pachnie i przyciąga wzrok. Łatwy do zrobienia nawet dla początkujących Polecam z całego serca!

  • Majka 23 września 2016 o 16:40
    Ocena:

    Super chlebek 🙂 Smaczny i efektowny 🙂

  • Bronisława 18 lipca 2016 o 16:59
    Ocena:

    Jaką ilością swieżych drożdży zastąpić 7 g suszonych? Super przepisy jestem zachwycona?upiekłam juź chlebek z twarogiem wyszedł przepyszny?nstp będzie zawijany z suszonymi pomidorami ktore uwielbiam☺zakwas zrobię jak wroce z urlopu.Pozdrawiam Jestes Wielka?

    • Tosia 20 lipca 2016 o 21:41

      To będzie 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście zrobić zaczyn 🙂
      Cieszę się, że chlebek z twarogiem smakował!
      Trzymam kciuki za zakwas i pozdrawiam.

  • Lukasz 18 maja 2016 o 12:22

    A czy można zmienić mąkę na jakąś ciemna typu zytnia 720 albo przynajmniej przenna pełno ziarnista? ☺

    • Tosia 19 maja 2016 o 09:41

      Żytnia po pierwsze nie nadaje się za bardzo do drożdżowych wypieków, a po drugie do formowanych chlebów. Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną w takich samych proporcjach lub pełnoziarnistą pszenną, ale potrzeba wtedy więcej wody i wypiek nie będzie taki lekki jak w oryginale.

  • Anka 30 kwietnia 2016 o 18:46
    Ocena:

    Piekę dziś drugi, ale na pewno nie osatni raz. Jest pyszny i cieszy oko 🙂

  • Agnieszka 6 kwietnia 2016 o 22:01

    Pięknie rośnie, tylko trochę trudno wynieść to pesto.

  • Karolina 15 marca 2016 o 15:52

    Czy suszone pomidory powinny być takie zwykłe suszone z torebki czy z zalewy ze słoika? Swoją drogą świetny pomysł na chleb i juz się nie moge doczekać kiedy go upiekę:-)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Smakowita o smaku swojskiego masełka
Z czym zjeść kromkę wiejskiego chleba? Smakowita o smaku swojskiego masełka to prawdziwe dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej