Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wlewamy stopniowo letnią wodę. Wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto dzielimy na 2 części.
wyrastanie
wyrastanie
2. Jedną z nich przekładamy do misy i przykrywamy ściereczką. Drugą zostawiamy.
wyrastanie
wyrastanie
3. Suszone pomidory miksujemy z przyprawami, koncentratem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę. Dodajemy pesto do jednej części ciasta, dosypujemy 100 g mąki i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Czerwone ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
4. Po tym czasie wałkujemy czerwone ciasto na cienki i duży prostokąt, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Białe ciasto wałkujemy również na prostokąt, ale odrobinę mniejszy niż czerwony.
formowanie
formowanie
5, Kładziemy białe ciasto na czerwonym i zawijamy jak roladę od dłuższego boku. Uformowaną roladę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (10x30cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach 20 minut, następnie w 180 stopniach przez jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min