Zakręcony chleb z suszonymi pomidorami
Chleb domowy ma w sobie coś magicznego – zapach unoszący się w kuchni, chrupiąca skórka i miękki środek sprawiają, że trudno się mu oprzeć. Tym razem postanowiłam upiec wersję czerwoną o smaku suszonych pomidorów. Chleb robi się bardzo łatwo, jest delikatny i puszysty, a dzięki suszonym pomidorom – przepyszny. Dodatkowo bardzo ładnie wygląda – kanapki z takiego chleba skuszą nawet największego niejadka.
To pieczywo ma wszystko, co najlepsze: intensywny smak, piękny kolor i puszystą strukturę. Suszone pomidory dodają nie tylko wyrazistości, ale także delikatnej słodyczy i lekkiej kwaskowości. Ja użyłam suchych pomidorów, ale one są trudniej dostępne, więc można użyć pomidorów z zalewy ze słoika, po odsączeniu z oleju. Dzięki nim chleb nabiera charakteru, a dodatek koncentratu pomidorowego wzmacnia jego aromat i podkreśla barwę.
Warto wiedzieć, że suszone pomidory to nie tylko smakowy dodatek – to także źródło cennych składników odżywczych. Są bogate w likopen, czyli antyoksydant, który korzystnie wpływa na organizm. Dzięki temu piekąc ten chleb, nie tylko delektujemy się jego smakiem, ale również dostarczamy sobie wartościowych składników.
Jakie dodatki pasują do tego chleba?
Chleb z suszonymi pomidorami świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Możecie podawać go z:
- serami, szczególnie tymi o wyrazistym smaku jak feta, kozi ser czy parmezan,
- domowym pesto czy innym smarowidłem, które podkreśli jego charakter,
- pieczonymi warzywami i pastami warzywnymi, np. hummusem.
Jest to również doskonały wybór do klasycznych kanapek, zarówno w wersji śniadaniowej, jak i bardziej wykwintnej na kolację.
W jakiej formie najlepiej upiec ten chleb?
Chleb pieczemy w klasycznej keksówce o długości 28-30 cm. To ważne, ponieważ dzięki odpowiedniej formie chleb równomiernie się wypieka, zachowuje swój kształt i ma idealną konsystencję. Jeśli użyjecie mniejszej formy, może wyjść zbyt wysoki, a większej – bardziej płaski.
Inne przepisy na domowe pieczywo z dodatkami
Jeśli lubicie domowe pieczywo o ciekawych smakach, koniecznie sprawdźcie te przepisy:
- kolorowe rollsy z pesto
- chleb pszenny z papryką
- bułeczki serowo – cebulowe
- płaski chleb ze szparagami
Podzielcie się wrażeniami!
Macie ochotę na domowy chleb zakręcony z suszonymi pomidorami? Koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł! Może zrobicie zdjecie swojego wypieku i podzielicie sie tutaj lub na naszym fanpage’u? Zapraszam!
Zrobiłam i jestem zachwycona ! chleb nie tylko ładnie wygląda ale jest też bardzo smaczny. Wyrośnięty cudownie pachnie i przyciąga wzrok. Łatwy do zrobienia nawet dla początkujących Polecam z całego serca!
Super chlebek 🙂 Smaczny i efektowny 🙂
Jaką ilością swieżych drożdży zastąpić 7 g suszonych? Super przepisy jestem zachwycona?upiekłam juź chlebek z twarogiem wyszedł przepyszny?nstp będzie zawijany z suszonymi pomidorami ktore uwielbiam☺zakwas zrobię jak wroce z urlopu.Pozdrawiam Jestes Wielka?
To będzie 15 g świeżych drożdży, trzeba z nich oczywiście zrobić zaczyn 🙂
Cieszę się, że chlebek z twarogiem smakował!
Trzymam kciuki za zakwas i pozdrawiam.
A czy można zmienić mąkę na jakąś ciemna typu zytnia 720 albo przynajmniej przenna pełno ziarnista? ☺
Żytnia po pierwsze nie nadaje się za bardzo do drożdżowych wypieków, a po drugie do formowanych chlebów. Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową jasną w takich samych proporcjach lub pełnoziarnistą pszenną, ale potrzeba wtedy więcej wody i wypiek nie będzie taki lekki jak w oryginale.
Piekę dziś drugi, ale na pewno nie osatni raz. Jest pyszny i cieszy oko 🙂
Super!
Pięknie rośnie, tylko trochę trudno wynieść to pesto.
Czy suszone pomidory powinny być takie zwykłe suszone z torebki czy z zalewy ze słoika? Swoją drogą świetny pomysł na chleb i juz się nie moge doczekać kiedy go upiekę:-)
U mnie były z zalewy ze słoika 🙂