Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski. Dodajemy suszone drożdże oraz sól. Stopniowo dolewamy wodę jednocześnie zarabiając ciasto. Wyrabiamy luźne ciasto, aż stanie się ciągnące i elastyczne. Można pomóc sobie robotem kuchennym.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione ciasto na płaski chleb “Łąka ze szparagami” odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrastanie ciasta zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
3 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na płaski chleb “Łąka ze szparagami” dzielimy na połowę. Jedną część rozkładamy na natłuszczonej blasze i posypujemy startym serem żółtym. Tutaj to ser cheddar o wyrazistym kolorze i smaku.
formowanie
2 min
formowanie
4. Warstwę sera żółtego przykrywamy drugą częścią ciasta i rozciągamy na całej powierzchni blachy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Na cieście układamy warzywa formując je na kształt kwiatów i traw w taki sposób, aby powstał obrazek przypominający łąkę. Płaski chleb “Łąka ze szparagami” odstawiamy na 30 min. do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie chleba
20 min
pieczenie chleba
6. Wyrośnięty płaski chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez ok. 20 minut. Kroimy płaski chleb “Łąka ze szparagami” po wystudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej