Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Aktywny zakwas łączymy z mąką, oliwą i przyprawami. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
formowanie
20 min
formowanie
3. Podrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na spory prostokąt, który smarujemy na całej powierzchni pesto, posypujemy odrobiną tartego parmezanu i zostawiajamy puste \\\"ramki\\\". Zawijamy jak roladę i dzielimy na 20 mini bułeczek.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Żeliwną patelnię lub formę żaroodporną smarujemy oliwą lub masłem i wykładamy obok siebie bułeczki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
pieczenie
25 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy 15 minut, następnie otwieramy piekarnik, posypujemy je tartym parmezan i zapiekamy jeszcze 7-10 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Majka 16 października 2019 o 12:11
    Ocena:

    Pyszne

  • Kasia Dudziak 2 listopada 2015 o 22:12

    Ja też kocham włoską kuchnie. Niesamowite mają smaki. Jak byłam w Rzymie to próbowałam i próbowałam. Tam naprawdę wszystko smakuje wyśmienicie, czy to Rzym Neapol czy półwysep Sorrento.

  • Martyna 14 października 2015 o 10:55

    Bardzo ciekawy pomysł na nietypowe danie z wykorzystaniem przepisu na ciasto na pizzę. Taką bułkę można spokojnie zabrać do pracy na lunch.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej