Pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie to odpowiedź na mój sentyment do Italii. Trudno bowiem nie kochać włoskiej kuchni za wspaniałe smaki i produkty. Chyba nie znam osoby, która nie lubi pizzy i to właśnie włoska pizza zainspirowała mnie dzisiaj do upieczenia bułeczek na zakwasie.
Rzadko piekę bułeczki na zakwasie i zdecydowanie muszę to zmienić. Do ciasta dodałam przyprawy, które miały przywoływać trochę smaki pizzy. Zaryzykowałam i postanowiłam rozwałkować podrośnięte ciasto, posmarowałam je klasycznym pesto, czyli pastą z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy. Takie pesto można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w słoiczku. Farsz dodatkowo posypałam świeżo tartym parmezanem i całość zawinęłam na roladę, którą pokroiłam na 20 części. Bułeczki ułożyłam obok siebie na żeliwnej patelni, ale równie dobrze może to być tortownica lub forma żaroodporna.
W trakcie pieczenia, a właściwie już pod koniec, uchyliłam drzwiczki piekarnika i posypałam dodatkowo jeszcze parmezanem. Wyszła z tego cudowna włoska uczta 🙂 Polecam te pizzowe bułeczki z pesto na zakwasie.
Jeśli macie ochotę na prawdziwą pizzę na zakwasie to polecam przepis na ciasto na pizzę na zakwasie. Chociaż i mini pizze też smakują wszystkim 🙂
Pyszne
Ja też kocham włoską kuchnie. Niesamowite mają smaki. Jak byłam w Rzymie to próbowałam i próbowałam. Tam naprawdę wszystko smakuje wyśmienicie, czy to Rzym Neapol czy półwysep Sorrento.
Bardzo ciekawy pomysł na nietypowe danie z wykorzystaniem przepisu na ciasto na pizzę. Taką bułkę można spokojnie zabrać do pracy na lunch.