Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ilość wody zależy również od gęstości pesto. Może się okazać, że żeby ciasto było elastyczne należy dodać jej nieco więcej lub nieco mniej. Zagnieć ciasto jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3-4 h.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Wystudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 25 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 25 min