Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Zaczynamy od pesto. Paprykę kładziemy na blaszce piekarnika, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Upieczoną paprykę przekładamy do foliowej torebki na kilka minut, aby się \"spociła\". Następnie wkładamy do zimnej wody i ściągamy skórkę. Obraną paprykę pozbawiamy twardych części i pestek, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, oliwę i koncentrat pomidorowy. Miksujemy blenderem na gładkie pesto. Przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku i dopełniamy wodą, tak aby miało 300 ml.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Pesto przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aby było letnie. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól, cukier i aktywny zakwas. Powoli wlewamy pesto paprykowe i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie (lub mikserem). Po 6 minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Wkładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny. Podrośnięte ciasto wałkujemy na szerokość blachy piekarnika i przekładamy je zapełniając powierzchnię blaszki. Przyszłą foccacię przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. W wyrośniętej focacci robimy dziurki (widoczne na zdjęciu) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Płaski chlebek pieczemy 15 minut w 220 stopniach, a następnie 15 minut w 200 stopniach. Przed krojeniem studzimy focaccię na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej