Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Paprykę przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Poszatkuj ją na małe kawałki i to samo zrób z suszonymi pomidorami i oliwkami. Wrzuć je do dużej miski. Do tej samej miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę. Przypraw kilkoma przekręceniami młynka z pieprzem. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Gdy się połączy powinno mieć jednolitą, lecz trochę lepką konsystencję. Jeśli przez to, że się lepi trudno ci się zagniata, podsypuj ręce mąką.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Zagniataj przez kilka minut. Wsadź ciasto do miski, a miskę przykryj folią aluminiową. Całość odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (ok. 1,5 godziny).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Zagnieć kilka razy i umieść w prostokątnej blaszce wysmarowanej tłuszczem (aby ciasto się nie przykleiło). Wypełnij równomiernie naczynie ciastem. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy focaccia ponownie wyrośnie, zrób co parę centymetrów charakterystyczne dziurki, posmaruj górę oliwą(używając pędzelka, lub oliwy w sprayu) i wsadź do piekarnika na ok 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowa wsadź w nią wykałaczkę i sprawdź czy przykleiło się do niej ciasto. Jeśli tak, focaccia wymaga jeszcze chwili pieczenia. Jeśli wychodzi czysta, focaccia jest gotowa.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej