Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą w misce/na stolnicy mąkę, drożdże i sól. Poszatkuj oliwki i dodaj do mieszanki. Powoli wlej oliwę i zacznij zagniatać ciasto. Po oliwie powoli wlewaj wodę aż zagniatane ciasto osiągnie jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczna konsystencję. Zagniataj od tego momentu jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2.Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i stwórz z ciasta rulon. Podziel go na 6 równych części. Każdą część ciasta rozwałkuj mniej więcej na kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane kółka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ją materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wsadź focaccie do środka i piecz przez ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min