Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Zagnieć ciasto na jednolitą, dość elastyczną masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zagniataj kilka minut a następnie przełóż do 20 centymetrowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep chleb w foremce, przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin). Chleb powinien znacznie urosnąć.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok 40 minut, aż zbrązowieje. Wyjmij chleb z formy i papieru i ostudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min