Przepis

przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
1. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (łyżką) i podsmażamy 5 minut. Pod koniec przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i pieczarki. Wlewamy letnią wodę i resztę oliwy, wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
80 min
wyrastanie
3. Zostawiamy je pod przykryciem w naoliwionej misie na 1 h 20 minut.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągła bułeczkę, którą delikatnie spłaszczamy.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Pity pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 15 minut. Studzimy je na kratce przed podaniem.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Brydzia 30 stycznia 2018 o 14:14
    Ocena:

    Pyszne wypełnione szynką i mozzarellą -podpieczone chwilkę w piekarniku.smakuje lepiej z ketchupem i majonezem.? Zjedzone w szybkim tempie ?. pozdrawiam

  • Justyna 15 kwietnia 2016 o 23:14
    Ocena:

    Ajjajaj pyszotka 😉

  • Justyna 15 kwietnia 2016 o 22:35
    Ocena:

    Super właśnie czekam na efekt 😀

  • Sylwia 15 kwietnia 2016 o 13:32

    Czy one są puste w środku? Tzn. mają taką przestrzeń na farsz, jak te zwykłe, knajpiane lub gotowce ze sklepów? Czy raczej są jak chleb, pełne ciasta?

    • Tosia 15 kwietnia 2016 o 16:28

      Mają trochę ciasta, ale przez to, że formuje się je jak spłaszczone chlebki, a nie krągłe bułeczki to tego ciasta nie jest w środku aż tak dużo. Dzięki temu można śmiało wypełniać dodatkami 🙂 Nie są też napompowane jak sklepowe, ale to akurat ich zaleta 🙂

  • Sabina 5 marca 2016 o 18:17

    Witam , jeżeli chciałabym użyć świeżych drożdży to jaki jest przelicznik? ☺

    • Tosia 6 marca 2016 o 10:30

      Dzień dobry,
      to będzie 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba jeszcze zrobić zaczyn oczywiście 🙂

  • Zofia Iwańska 3 listopada 2015 o 10:17
    Ocena:

    Wspaniały blog.Bardzo ciekawe i pomysłowe wypieki. Pozdrawiam milutko Jestem pewna, ze jeszcze zostane mile zaskoczona.

  • Kasia Dudziak 2 listopada 2015 o 21:51

    No wspaniały blog. Po prostu fantastyczny. Kocham chlebuś, szczególnie taki pyszny z chrupiącą skórką. Trafiłam tu z polecenia oczywiście i jestem zachwycona poziomem tego bloga. Ciekawie kolorowo i smacznie. Gratuluje i pozdrawiam. Kasia z Krakowa.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej