Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
1. Na oliwie podsmażamy posiekane drobno grzyby z rozmarynem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażone grzyby. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
3. Ciasto przekładamy do formy keksówki (ok. 15x30 cm), wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy metoda góra dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min