Przepis

przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
1. Na oliwie podsmażamy posiekane drobno grzyby z rozmarynem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, podsmażone grzyby. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Ciasto przekładamy do formy keksówki (ok. 15x30 cm), wierzch wyrównujemy zwilżoną dłonią wodą i dekorujemy gałązką rozmarynu. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy metoda góra dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej