Odrywany chlebek z pesto jest pyszny. Macie czasem ochotę na ziołowe zawijańce? Po upieczeniu łatwo je oderwać do siebie, a wystawione na imprezie czy grillu wróżą sukces i pochwały gości. Dziś pomysł na aromatyczny chlebek z bazyliowym pesto domowej roboty.
Nie będę długo namawiać, tylko zamieszczę komentarz od Czytelniczki:
„mąż zachwycony, znajomi zachwyceni, rodzina zachwycona.
właśnie zajadam chlebek z pesto, zrobiony w nocy.
Pycha! „
Skoro lubicie odrywany chlebek z pesto, to zachęcam do spróbowania słodkiej wersji chleba do odrywania z masłem orzechowym.
Odrywany chlebek z pesto na drożdżach
Drożdże są niezbędne do upieczenia odrywanego chlebka z pesto. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Inne przepisy na smakowite wypieki na drożdżach
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych wypieków na drożdżach zapraszam tutaj. Od siebie gorąco polecam drożdżowe wianki z cebulą i słonecznikiem.
Mieszkam w Australii i chce upiec ten chlebek odrywany. Czy maka pszenna pelnoziarnista (whole wheat flour) bedzie dobra?
Pozdrawiam
Mąka pełnoziarnista będzie potrzebowała więcej wody, ale wyjść wyjdzie, tylko trzeba będzie kontrolować konsystencję przy wyrabianiu ciasta.
Czy można zrobić coś podobnego używając zakwasu żytniego zamiast drożdży?
Właśnie chciałam się zabrać za pieczenie ale w sklepie nie mogłam znaleźć drożdży w proszku, czy zwykłe te „mokre” się nadają? Jeśli tak to czy coś zmienić podczas przygotowywania?
Pozdrawiam! Świetne przepisy 🙂
W przypadku wykorzystania świeżych drożdży, zawsze należy podwoić ilość suszonych razy dwa. Czyli w tym przypadku będzie to ok. 14-15 g świeżych.
Należy je pokruszyć, wymieszać ze szczyptą cukru i zalać odrobiną letniej wody. Pomieszać, a po kilku minutach dodać do pozostałych składników. Ilość wykorzystanej wody proszę odjąć od tej podanej w przepisie, by nie zaburzyły się proporcje.
Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
od dawna odwiedzam tę stronę i przyznam, że dzięki Wam stałam się fanką domowego chleba.
piekę przeważnie na zakwasie i wybieram te najbardziej pełnoziarniste.
mąż zachwycony, znajomi zachwyceni, rodzina zachwycona.
właśnie zajadam chlebek z pesto, zrobiony w nocy.
Pycha! Pozdrawiam serdecznie!
Dziękujemy za miłą wiadomość. Cieszę się, że mimo iż gustuje Pani w wypiekach na zakwasie i pełnoziarnistych, ten puszysty chlebek pszenny z pesto również się spodobał.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
a czy proporcje są na standardową keksówkę? bo ta na zdjęciu wydaje się taka krótka 🙂
i czy można go upiec z mąki 750?
dzięki!
Na zdjęciu jest standardowa keksówka, ale piekłam ten chlebek także w dłuższej i ciasto też się w niej ładnie rozłożyło. W mniejszej keksówce po prostu warstwy będą bardziej ściśnięte.
Pozdrawiam 🙂
cudnie ten chlebek wygląda! Oj w weekend chyba go upiekę:)
Naprawdę warto, piekłam go już kilka razy, jest taki pyszny 🙂
Witam,
przymierzam się do upieczenia tego chlebka dla gości… zastanawia mnie czy mogę podawać go na ciepło?
Witam.
Tak, ten chlebek akurat można moim zdaniem podawać na ciepło.
Ciasto na chleb, przypomina trochę to na pizzę.