Przepis

Przygotowanie składników
4 min
Przygotowanie składników

1. Mąkę pszenną chlebową przesiewamy do dużej misy i mieszamy z suszonymi drożdżami. Dodajemy cukier oraz sól.

przygotowanie ciasta
10 min
przygotowanie ciasta

2. Powoli wlewamy na przemian oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto na chleb odrywany mikserem. Po 8 minutach ciasto w formie kuli przekładamy do nowej misy oprószonej mąką. Przykrywamy je folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.

przygotowanie pesto
5 min
przygotowanie pesto

3. W tym czasie przygotowujemy pesto. Liście bazylii wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, parmezan, podprażone ziarenka słonecznika. Wlewamy oliwę i za pomocą blendera (lub moździerza) miksujemy składniki na pastę. Na koniec przyprawiamy ją solą i pieprzem.

Formowanie chlebka
10 min
Formowanie chlebka

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży placek o wymiarach 30x40 cm. Dzielimy go na 3 grubsze paski, które smarujemy pesto. Paski dzielimy na prostokąciki i na mniejsze kawałeczki (widoczne na zdjęciu). Każdy paseczek składamy na pół, tworząc \\\\\\\"kanapkę\\\\\\\" lub \\\\\\\"pierogi\\\\\\\".

przygotowanie formy
5 min
przygotowanie formy

5. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem (np. oliwą) i wykładamy pergaminem. Układamy ciasno w formie przygotowane kawałki ciasta na chleb, zajmując w ten sposób całą keksówkę. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.

pieczenie
35 min
pieczenie

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chlebek z pesto pieczemy w formie przez 30-35 minut. Upieczony wyciągamy z piekarnika i z formy. Odrywamy i cieszymy się jego smakiem.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Barbara 21 czerwca 2020 o 05:36

    Mieszkam w Australii i chce upiec ten chlebek odrywany. Czy maka pszenna pelnoziarnista (whole wheat flour) bedzie dobra?
    Pozdrawiam

    • Tosia 29 września 2020 o 18:56

      Mąka pełnoziarnista będzie potrzebowała więcej wody, ale wyjść wyjdzie, tylko trzeba będzie kontrolować konsystencję przy wyrabianiu ciasta.

  • Marcin 13 lipca 2018 o 18:59

    Czy można zrobić coś podobnego używając zakwasu żytniego zamiast drożdży?

  • Aleksandra 27 sierpnia 2013 o 15:57

    Właśnie chciałam się zabrać za pieczenie ale w sklepie nie mogłam znaleźć drożdży w proszku, czy zwykłe te „mokre” się nadają? Jeśli tak to czy coś zmienić podczas przygotowywania?
    Pozdrawiam! Świetne przepisy 🙂

    • Tosia 27 sierpnia 2013 o 22:49

      W przypadku wykorzystania świeżych drożdży, zawsze należy podwoić ilość suszonych razy dwa. Czyli w tym przypadku będzie to ok. 14-15 g świeżych.
      Należy je pokruszyć, wymieszać ze szczyptą cukru i zalać odrobiną letniej wody. Pomieszać, a po kilku minutach dodać do pozostałych składników. Ilość wykorzystanej wody proszę odjąć od tej podanej w przepisie, by nie zaburzyły się proporcje.
      Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  • Marta 10 czerwca 2013 o 10:11

    od dawna odwiedzam tę stronę i przyznam, że dzięki Wam stałam się fanką domowego chleba.
    piekę przeważnie na zakwasie i wybieram te najbardziej pełnoziarniste.
    mąż zachwycony, znajomi zachwyceni, rodzina zachwycona.
    właśnie zajadam chlebek z pesto, zrobiony w nocy.
    Pycha! Pozdrawiam serdecznie!

    • Tosia 10 czerwca 2013 o 11:22

      Dziękujemy za miłą wiadomość. Cieszę się, że mimo iż gustuje Pani w wypiekach na zakwasie i pełnoziarnistych, ten puszysty chlebek pszenny z pesto również się spodobał.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • agata 30 maja 2013 o 14:44

    a czy proporcje są na standardową keksówkę? bo ta na zdjęciu wydaje się taka krótka 🙂
    i czy można go upiec z mąki 750?
    dzięki!

    • Tosia 30 maja 2013 o 15:47

      Na zdjęciu jest standardowa keksówka, ale piekłam ten chlebek także w dłuższej i ciasto też się w niej ładnie rozłożyło. W mniejszej keksówce po prostu warstwy będą bardziej ściśnięte.
      Pozdrawiam 🙂

  • aga 19 marca 2013 o 21:28

    cudnie ten chlebek wygląda! Oj w weekend chyba go upiekę:)

  • Benia 20 lutego 2013 o 21:22

    Witam,
    przymierzam się do upieczenia tego chlebka dla gości… zastanawia mnie czy mogę podawać go na ciepło?

    • Tosia 20 lutego 2013 o 22:49

      Witam.
      Tak, ten chlebek akurat można moim zdaniem podawać na ciepło.
      Ciasto na chleb, przypomina trochę to na pizzę.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej