Przepis

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
1. Wszystkie składniki na tradycyjne obwarzanki umieszczamy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto przypominające ciasto makaronowe lub pierogowe. Jeśli jest zbyt suche, możemy dolać 1-2 łyżki mleka lub wody.
formowanie
10 min
formowanie
2. Odrywamy po kawałku dobrze wyrobionego ciasta. Formujemy wałeczki o długości około 10-12 cm i sklejamy kółka. Obwarzanki nie rosną mocno podczas pieczenia, więc warto to uwzględnić formując je.
gotowanie ciasta
10 min
gotowanie ciasta
3. Uformowane obwarzanki wrzucamy partiami na osolony wrzątek i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, gdy wypłyną na powierzchnię. Możemy obsypać je makiem lub sezamem, ale nie jest to konieczne.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Obwarzanki tradycyjne pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie odwracamy je za pomocą łopatki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 15 minut lub do zarumienienia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej