Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części podobnej wielkości. Z każdej kuli formujemy wałeczek.
formowanie
formowanie
4. Wałeczki układamy w kształt litery \\\"V\\\".
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
5. Końce litery \\\"V\\\" przeplatamy ze sobą dwukrotnie robiąc coś w rodzaju supełka. Odwracamy je \\\"do góry nogami\\\" i umieszczamy po bokach litery \\\"V\\\" tworząc precla w kształcie serca.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
6. Tak przygotowane precle wrzucamy do gotującej się wody z sodą. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony, odsączamy z wody i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy makiem/sezamem/przyprawami. Dodatkowo we wgłębieniach można umieścić np. podsmażone pieczarki i posypać tartym serem.
pieczenie
pieczenie
7. Tak przygotowane bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczone precle podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min