Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu lub do podwojenia objętości.

formowanie
1 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części podobnej wielkości. Każdą porcję dzielimy jeszcze na pół i formujemy po dwa wałeczki na precla.

formowanie
1 min
formowanie

4. Dwa wałeczki skręcamy z jednej strony.

gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta

5. Łączymy wałeczki z drugiej strony skręcając je ze sobą.

przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu

6. Tak przygotowane precle wrzucamy do gotującej się wody z sodą. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony, odsączamy z wody i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu posypujemy makiem/sezamem/przyprawami. Dodatkowo we wgłębieniach można umieścić np. podsmażone pieczarki i posypać tartym serem.

pieczenie
15 min
pieczenie

7. Tak przygotowane precle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej