Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
1 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części podobnej wielkości. Z każdej kuli formujemy wałeczek.
formowanie
1 min
formowanie
4. Wałeczki układamy w kształt litery \\\"V\\\".
gotowanie ciasta
8 min
gotowanie ciasta
5. Końce litery \\\"V\\\" przeplatamy ze sobą dwukrotnie robiąc coś w rodzaju supełka. Odwracamy je \\\"do góry nogami\\\" i umieszczamy po bokach litery \\\"V\\\" tworząc precla w kształcie serca.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
6. Tak przygotowane precle wrzucamy do gotującej się wody z sodą. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony, odsączamy z wody i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy makiem/sezamem/przyprawami. Dodatkowo we wgłębieniach można umieścić np. podsmażone pieczarki i posypać tartym serem.
pieczenie
15 min
pieczenie
7. Tak przygotowane bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej