Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekany szczypiorek. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
1 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20 części.
formowanie
2 min
formowanie
4. Z każdej kulki z ciasta formujemy podłużny paluszek. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej