Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekany szczypiorek. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20 części.
formowanie
formowanie
4. Z każdej kulki z ciasta formujemy podłużny paluszek. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
pieczenie
pieczenie
5. Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.
Smakowita
Upieczone grissini podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min