Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i parmezan. Powoli dolewaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję i od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na 2 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z miski, zagnieć i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj cienki rulon i sklej końce w celu stworzenia okręgu. Rozciągnij go delikatnie, aby go poszerzyć. Tak uformowane obwarzanki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut, aby obwarzanki trochę urosły.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W filiżance/miseczce pomieszaj żółtko z mlekiem. Tę masę rozsmaruj pędzelkiem na obwarzankach. Posyp je makiem lub sezamem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Wyjmij je gdy zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej