Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj miód i zacznij zagniatać ciasto. Dolewaj ciepłą wodę w miarę zagniatania aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Połóż ciasto na stolnicy, uformuj z niego rulon i pokrój go na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wbij jajko do miseczki, rozbełtaj widelcem i posmaruj jajkiem każdą bułeczkę. Obsyp makiem z góry i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min