Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą na stolnicy lub w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj miód i zacznij zagniatać ciasto. Dolewaj ciepłą wodę w miarę zagniatania aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Połóż ciasto na stolnicy, uformuj z niego rulon i pokrój go na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę i odstaw na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wbij jajko do miseczki, rozbełtaj widelcem i posmaruj jajkiem każdą bułeczkę. Obsyp makiem z góry i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej