Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy (nie przesiewamy mąki pełnoziarnistej!). Dodajemy cukier, drożdże i sól. Stopniowo wlewając letnią, lecz nie gorącą wodę, zaczynamy wyrabiać ciasto na bajgle. Po kilku minutach wyrabiania ręcznego lub mikserem, przekładamy ciasto do oprószonej mąką misy.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto wyjmujemy z misy, podsypujemy mąką, chwilę zagniatamy i formujemy wałek. Dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą, lekko spłaszczoną bułeczkę (o średnicy 7-10cm). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym przyszłym bajglu wycinamy środek za pomocą kieliszka lub palcem przeciągając ciasto w stronę brzegów (widać na zdjęciu). Przykrywamy je ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy na 30 minut.
gotowanie ciasta
gotowanie ciasta
4. Do dużego garna nalewamy wody. Dodajemy łyżkę cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy bajgle i gotujemy po minutę z każdej strony. Gotowe bajgle wyciągamy z wody i przekładamy na kuchenną kratkę do wysuszenia (można sobie pomóc ręcznikiem papierowym).
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Tak przygotowane bajgle smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem. Bajgle pieczemy przez 15-18 minut, aż zarumienią się z wierzchu. Wyciągamy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 38 min
Czas wyrastania: 2 godz 20 min
Czas wypieku: 18 min